Zažívací potíže jsou hlavním problémem těhotných žen. Prevence je nejlepší způsob, jak zabránit zažívacím problémům, které mohou vzniknout během těhotenství. Přibližně 80 procent žen má v časných fázích těhotenství zažívací potíže.
Čtěte také: Znáte sušenky na dobré trávení?
Součástí toho jsou i různé averze na konkrétní potraviny. Ve druhém trimestru se zvracení střídá s kyselým refluxem a pálením v hrudníku, provází je i nafouknutý pocit v oblasti břicha. Těhotné ženy obvykle trpí zácpou, a to zejména ve třetím trimestru.

Příčiny
Na vině jsou těhotenské hormony a zejména progesteron. Ten uvolňuje svaly v celém trávicím traktu, což zpomaluje celý proces trávení. Mezi svaly je jakýsi ventil, který za normálních podmínek, řídí přechod potravy z jícnu do žaludku. V důsledku toho může část žaludeční kyseliny pronikat do jícnu, což způsobuje pálení žáhy. Navíc, v pozdějších stádiích těhotenství, stále větší děloha tlačí na jiné orgány v břiše, jako je žaludek a střevo, což přispívá k zácpě a dalším zažívacím problémům.
Dietní pokyny
Konzumace nerozpustné vlákniny, hlavně v ovoci, zelenině a celozrnných pšeničných výrobcích, může pomoci minimalizovat zácpu v těhotenství. I tekutiny jsou důležité pro správné trávení. V těhotenství se doporučuje 10 až 12 sklenic vody denně. Těhulky by neměli pít mezi jídlem, jinak se jejich žaludek zbytečně nafoukne.

Třeba upustit od potravin, které jsou pikantní nebo smažené, obsahují kofein nebo jsou velmi kyselé. Všechny mohou narušit žaludek. Je nutné omezit i rafinovaný cukr na minimum, což může pomoci kontrolovat i nevolnost a zvracení. Pět až šest malých jídel denně pomůže zase kontrolovat celodenní plynatost, na rozdíl od velkých jídel.
Kdy přibrat i ze zeleniny?
Počkejte několik hodin po jídle, až pak si lehněte. Vypijte si sklenici teplého mléka s medem nebo jezte jogurt, což může zmírnit pálení žáhy. Doporučuje se také cvičit jemně, dvacet až třicet minut třikrát týdně, aby se zabránilo zácpě. Navíc, některé gastrointestinální léky jsou považovány za bezpečné i pro plod. Předtím, než začnete užívat jakýkoliv lék, poraďte se s lékařem, co je bezpečné pro dítě.