9Na naše děti číhají různé nebezpečí. Některé nástrahy jsou známé snad všem rodičům, o některých však mnozí nevědí. Riziko se může skrývat iv, na první pohled, nevinném dětském oblečení.

Dětské mikiny, svetry či větrovky mohou představovat pro malé děti velké riziko, nejednou až smrtelné. Problematické jsou zejména stahovací šňůrky na kápích či v oblasti krku, které byly příčinou smrti mnoha dětí. Tyto šňůrky se totiž snadno zachytí ve spárách na prolézačkách, dětské pokoje zachytí se mezi dveře autobusu, nebo na pohyblivých schodech.
Na základě mnoha tragických případů dětí, které doplatili životem právě na oblečení s tkaničkami, bylo zakázáno ve většině zemí vyrábět oblečení pro děti do 7 let (a do výšky 134 cm), jehož součástí by byly šňůrky v oblasti krku či na kapuci. A přestože takový zákaz platí i u nás, stále se najdou prodejny, kde rodiče koupí i „provázkové“ dětské oblečení, přičemž si neuvědomují riziko.

Jistě jste si na mnoha hračkách všimli nápis, že jsou nevhodné pro dětské pokoje děti do tří let z důvodu obsahu malých částí. No takové varování nenajdete na dětském oblečení, které bývá nejednou zdobené knoflíky, flitry, korálky, či jinými drobnostmi. Ty, přestože jsou přišité k oblečení, mohou se časem oddělit a dítě je může spolknout či vdechnout. Při výběru oblečení pro nejmenší tedy raději dávejte přednost bezpečnosti před krásou.

I zipy na dětském oblečení mohou představovat určité riziko. Dítě si totiž může zipem poranit pokožku (nejčastěji na krku nebo prstech) a nejednou se to dětské pokoje stane i rodičům, kteří při zapínání zipu na dětském oblečení nejsou dostatečně opatrní. Knoflíky se zase snadno oddělí od oblečení a hrozí jejich spolknutí či vdechnutí. U nejmenších dětí je proto praktické a bezpečné zejména zapínání na patentky či takzvané „baby-cvoky“.

Chemické látky jsou všude kolem nás. Některé z nich neškodné, jiné mají potenciál poškodit naše zdraví. A množství rizikových chemických látek se ukrývá iv oblečení, dětské oblečení nevyjímaje. Ať už jde o syntetická barviva, které dodávají dětskému oblečení krásné barvy, nebo chemické látky dětské pokoje sloužící jako prostředek proti mačkání, pesticidy v textiliích a jiné nebezpečné látky, při nákupu tyto věci nedokážeme obvykle odhalit.