10Budoucích maminek je jako máku. Porodnice mají plno a stěžují se, že nestíhají přijímat stále nové a nové rodičky. I proto je důležité zapsat se již nyní do pořadníku. Pokud se těhotná maminka nezaregistruje včas, může být v době porodu přesouvána z jedné porodnice do druhé. Minulý rok byl na Slovensku doslova baby boom. Špatná zpráva je, že navzdory těmto číslům se mnohé porodnice zavřely.

Zdravotnictví chybějí peníze, kultura porodnic je otřesná. Vše je staré, modernizace se nechystá. Navíc, i slovenský zdravotnický personál nemá dobré jméno. Mnohé rodičky proto neváhají jít rodit do Rakouska.

Ne vždy je na Slovensku samozřejmostí, že si můžete vybrat alternativní porod. Nebo jen polohu, která vám nejvíce vyhovuje. Běžné nemocnice vám nedají zdarma oblečení pro miminko, jednorázové plenky, a nemáte ani nepřetržitý kontakt s děťátkem. Snad největší výhodou domácího porodu je fakt, že žena rodí v důvěrně známém prostředí.
Platby za porod
Porod je v zahraničí celkem slušný byznys. Na Slovensku se stále tváříme socialisticky a personál dokáže „štěkat“ na rodičky, které si chtějí za postele s úložným prostorem kvalitnější služby připlatit. Kolik vás vyjde služba navíc, jako je epidurál, zda výběr vlastního gynekologa? Epidurální anestezie  nábytek do dětského pokojevyprázdní vaši peněženku přibližně o 100 Eur. Tatínek může být při porodu za 20 Eur. Když se rozhodnete rodit ve vaně, buďte připravena na účet skoro 200 Eur. Pouze málo nemocnic je u nás pokrokových a nabídne vám při porodu muzikoterapii, gymnastický balón, masáž a podobně.
Kočka dne: těhulka Zose Saldana v netradičních šatech

Snad největší výhodou domácího porodu je fakt, že žena rodí v důvěrně známém prostředí, čímž se do značné míry eliminuje stres z neznámého sterilního prostředí porodního sálu. A navíc, nemusíte rodit doslova na chodbě z nedostatku místa v porodnici.
Neuvěřitelný zázrak: Matka oživila své mrtvé dítě
Vše je jakési přirozenější. Žena si může vybrat libovolnou polohu, jaká jí právě vyhovuje, porod si řídí sama. Nemusí se řídit žádnými  nábytek do dětského pokojepříkazy či zákazy např. zákazem pití či jídla, nemusí se podrobit procedurám jako klystýr či holení, které jsou pro mnohé ženy nepříjemným zásahem do intimity.