Porodu se obávají všechny prvorodičky. Ty, které ho mají již za sebou povlečení do postýlky vzpomínají na bolest, která se ale dá vydržet, dokonce je v něčem euforická. Aby se dítě dostalo z těla matky ven, musí si žena pomáhat stahy svalů dělohy. Právě tyto pravidelné kontrakce znamenají začátek porodu. Bolest je velmi subjektivní záležitost, ale kontrakce prožívají ženy téměř stejně. Jejich vnímání je intenzivně.

Matky s širší pánví rodí lépe. Dítěti je totiž úzká pánev dětské povlečení malá a ztěžuje průchod ven. Tlačí na všechny strany a nervová zakončení v těle matky. Horší alternativou je, pokud se dítě neotočilo do polohy hlavičkou dolů. Každá jiná poloha směrem ke porodnímu kanálu je pro matku bolestivá. Ženy, které dobře trénují svaly pánevního dna a před těhotenstvím dlouho sportovali mohou přežít fyzickou zátěž, kterou porod je, mnohem jednodušší. Svaly se stahují flexibilnější, vědí dítě pravidelněji tlačit.
Odhaduje se, že ženy, které již mají jeden porod za sebou rodí druhé dítě přes šest hodin. Prvorodičkám to trvá dvakrát tak dlouho. Porodu se obávají, jsou v horším psychickém stavu, v křeči. Na přípravných kurzech na porod se lektoři dlouhodobě věnují právě bolestem, které samotný porod provázejí.

Ve vyspělé společnosti je však porod stále spojován s bolestmi a strachem před nimi. Nepřipravenou ženu mohou překvapit, připravenou už dětské povlečení nezaskočí. Vědci říkají, že civilizovaný svět rodí děti s bolestmi, druhá strana bez nich. Na ostrovech kdesi v Malajsii prý rodí ženy v vsedě v moři, skoro bez pomoci. Na Novém Zélandu děti „padají“ do teplého popela.
Nejlepší antikoncepce po porodu

Stejně snadné porody má většina povlečení do postýlky afrických a amerických žen žijících v souladu s přírodou. Ženám přírodních národů pomáhají při porodu různí pomocníci či pomocnice. Ve vyspělé společnosti je však porod stále spojován s bolestmi a strachem před nimi.
Jak je žena zvládne, jestli přežije to utrpení. Porod je prý o to horší, pokud se žena nestravuje zdravě, má ochablé břišní svalstvo, neumí meditovat a uvolnit se, nikdy nebyla na akupunktuře a pod.