Je mnoho věcí, které bychom v kosmetice nehledali, a přece tam jsou. Nejednou pořádně maskované podivnými a pro laika jen těžko rozlúštiteľnými výrazy. Připravili jsme si pro vás seznam několika takových látek, které se v kosmetickém průmyslu s oblibou používají, i když o většině z nich byste asi raději vrásky ani nevěděli …

Placenta
Ano, máme na mysli placentu, která je důležitým vyživujícím systémem vyvíjejícího se plodu během těhotenství. Vědci přišli na to, že výtažky z ní mohou mít skutečně blahodárné omlazující účinky na pleť (a nejen to), a proto se vrásky používá v kosmetickém průmyslu dost často. Ve svém krému tak můžete najít výtažek z lidské placenty nebo placenty různých zvířat.

Býčí semeno
Která z nás by netoužila po krásných, zářivých vláskách? Vaši odpověď asi známe, jenže co všechno byste byli ochotni zkusit? Některé kadeřnické salony totiž nedají dopustit na vlasovou kúru z býčího semene, tedy ejakulátu. Samozřejmě, ejakulát je smíchán s dalšími složkami, minimálně s rostlinkou, která má také blahodárné účinky na vlasy. Takovou kúru nabízejí některé kadeřnické salony iv Evropě, stačí se jen poinformovat. Tedy v případě, že byste měli zájem …

Hlemýždím sliz
O tomto jste už možná slyšeli, takže vás to až tak moc nepřekvapí. V některých krémech, které slibují dlouhou mládí a jiné skvělé věci vrásky pro vaši pleť, se nachází i hlemýždím sekret nebo jinak řečeno sliz. Podle odborníků na krásu se tato složka postará o ošetření, vyhlazení a celkové oživení pleti.

Chlapecká předkožka
Výjimečné a vzácné buňky, takzvané fibroblasty, mají rovněž zajímavé protistárnoucí účinky na pleť. A proto se také v kosmetickém průmyslu používají. No „human fibroblasts“ nebo lidské fibroblasty se údajně získávají z chlapecké předkožky. Jinými slovy, v některých kosmetických produktech jsou použity výtažky z předkožky malých chlapců (těch, kteří podstoupili obřízku).

Sušené brouci
Krásný červený rtěnka, oční stíny, nebo červená barva na líčka vděčí mnohokrát za svou vášnivě červenou barvu hmyzu. V kosmetice se totiž na získání červené barvy často používá takzvaná košenila nebo karmín (případně karmínová kyselina). Tato látka pochází z usušených a na prášek vrásky zpracovaných brouků žijících na různých druzích kaktusů. A pozor, toto barvivo běžně najdete také v mnoha potravinách (označení může být i E120).

Jak vidíte, vaše kosmetika může mít více než zajímavý obsah. Pokud vám není jedno, co na sebe natíráte, zajímejte se o složení kosmetických výrobků. Alternativou kosmetiky s takovými nechutnými složkami může být čistě přírodní rostlinná kosmetika.